Είναι φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από παθογόνα μικρόβια του στόματος. Οι εναποθέσεις αυτών των μικροβίων στα δόντια και στα ούλα ονομάζονται μικροβιακή πλάκα και όταν δεν απομακρύνονται μετατρέπονται σε σκληρές εναποθέσεις που ονομάζονται τρυγία ή αλλιώς πέτρα.

Εάν τα ούλα σας (περιοδόντιο) εμφανίζουν μια χρόνια φλεγμονή (ουλίτιδα), η οποία δεν έχει θεραπευθεί κατάλληλα, τα μικρόβια μπορεί να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στους ιστούς μεταπίπτοντας στο στάδιο της περιοδοντίτιδας.

Η υποχώρηση των ούλων ή αλλιώς υφίζηση οδηγεί σε απογύμνωση της ρίζας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να είναι ευαίσθητα σε ερεθίσματα όπως το κρύο και επίσης να δημιουργείται αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή.

Σε κάποιους ανθρώπους τα δόντια φαίνονται μικρά επειδή μέρος της αδαμαντίνης (σμάλτο) του δοντιού καλύπτεται από ούλα. Επιπλέον, ενδέχεται όταν χαμογελούν  να αποκαλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των ούλων γεγονός που μπορεί να ενοχλεί τον ασθενή αισθητικά και να τον εμποδίζει να χαμογελάσει απρόσκοπτα.

Πολλές φορές τα δόντια δεν ανατέλλουν φυσιολογικά και  παραμένουν κλεισμένα μέσα στο οστό των γνάθων. Παραμένουν λοιπόν «έγκλειστα». Με τη βοήθεια της σύγχρονης ορθοδοντικής, τα δόντια μπορούν να μετακινηθούν και να λάβουν τη σωστή θέση μέσα στο φραγμό.

Σε αρκετές περιπτώσεις η εξαγωγή δοντιών δεν είναι πολύ απλή διαδικασία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα που έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του δοντιού, σε περιπτώσεις που τμήμα του δοντιού έχει σπάσει και έχουν απομείνει οι ρίζες μέσα στο οστό, όπως επίσης και σε περιπτώσεις όπου η ρίζα του δοντιού βρίσκεται κοντά σε σημαντικά ανατομικά μόρια (πχ ιγμόρειο) και η εξαγωγή πρέπει να πραγματοποιηθεί με προσεκτικούς χειρισμούς.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου για να στηρίξει μία θήκη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι επιλογή για ανθρώπους που έχουν χάσει ένα δόντι ή πολλαπλά δόντια λόγω τερηδόνας, περιοδοντίτιδας, τραύματος ή για άλλο λόγο.

Κάποιες φορές η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας μόνο με τη συντηρητική θεραπεία (μη χειρουργική) δεν είναι εφικτή. Η καταστροφή του περιοδοντίου έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που καθιστά αδύνατη την επαναφορά υγείας στους περιοδοντικούς ιστούς με αυτή την τεχνική. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο περιοδοντολόγος μπορεί να κρίνει ότι απαιτείται και χειρουργική θεραπεία.

Όταν αφαιρείται ένα δόντι, το οστό που το στηρίζει αρχίζει να απορροφάται. Όταν ο ασθενής ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει το δόντι που θα εξαχθεί με ένα εμφύτευμα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνική διατήρησης  φατνίου με σκοπό να διατηρήσουμε επαρκή ποσότητα οστού στην περιοχή για την ομαλή τοποθέτηση εμφυτεύματος σε δεύτερο στάδιο. Για την διατήρηση του φατνίου χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά (οστικό μόσχευμα και μεμβράνη κολλαγόνου)