Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου για να στηρίξει μία θήκη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι επιλογή για ανθρώπους που έχουν χάσει ένα δόντι ή πολλαπλά δόντια λόγω τερηδόνας, περιοδοντίτιδας, τραύματος ή για άλλο λόγο.

 

 

image017

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για εμφυτεύματα;

Ο κατάλληλος υποψήφιος για ένα οδοντικό εμφύτευμα βρίσκεται σε καλή γενική και στοματική υγεία. Επίσης, επαρκές οστό απαιτείται για να στηρίξει ένα εμφύτευμα. Oι καλύτεροι υποψήφιοι έχουν υγιή ούλα που είναι ελεύθερα περιοδοντικής νόσου.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος;

Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνεργασία ανάμεσα στον περιοδοντολόγο και τον οδοντίατρο που θα κάνει την αποκατάσταση του εμφυτεύματος (θήκη, γεφυρα, οδοντοστοιχία). Μετά από επικοινωνία με τον οδοντίατρο και την ανάλυση τρισδιάστατης ακτινογραφίας αποφασίζεται η ακριβής θέση του εμφυτεύματος. Στη συνέχεια κατασκευάζεται χειρουργικός νάρθηκας ο οποίος χρησιμοποιείται ως οδηγός κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

image031  image033

Το ιατρείο μας διαθέτει ειδικό σύγχρονο  λογισμικό για την πραγματοποίηση υπολογιστικά καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

image037

Τί  είναι η υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Είναι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή η οποία προσφέρει μέγιστη ακρίβεια και προβλεψιμότητα στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Μετά τη λήψη τρισδιάστατης ακτινογραφίας, το περιστατικό σχεδιάζεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου επιλέγεται η ιδανική θέση του εμφυτεύματος. Με βάση τη θέση αυτή κατασκευάζεται χειρουργικός νάρθηκας ο οποίος εφαρμόζει στα γειτονικά δόντια την ώρα της επέμβασης και καθοδηγεί την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ώστε να γίνεται με μεγάλη ακρίβεια. Με τον τρόπο αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις μειώνεται η ανάγκη για οστικό μόσχευμα πριν ή κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και συνεπώς η ταλαιπωρία του ασθενούς

Τι πρέπει να περιμένω μετά την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος;

Μετά την τοπόθετηση εμφυτεύματος χρειάζεται χρόνος επούλωσης τουλάχιστον 3 μήνες για να ενσωματωθεί το εμφύτευμα στο οστό. Αφού παρέλθουν οι 3 μήνες, προχωράμε στην αποκάλυψη του εμφυτεύματος στη στοματική κοιλότητα και την παρασκευή της θήκης/γέφυρας/ οδοντοστοιχίας που θα στηριχτεί στο εμφύτευμα/εμφυτεύματα.

Όπως γνωρίζετε, τα φυσικά σας δόντια χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι και συχνές οδοντιατρικές επισκέψεις για να διατηρούνται υγιή. Τα οδοντικά εμφυτεύματα, όπως και τα δόντια σας χρειάζονται την ίδια φροντίδα. Όπως τα δόντια μπορούν να παρουσίασουν περιοδοντίτιδα έτσι και τα εμφυτεύματα μπορούν να εμφανίσουν περιεμφυτευματίτιδα,  που είναι η φλεγμονή και καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν το εμφύτευμα. Αποτελεσματική στοματική υγιεινή, επανέλεγχοι στον οδοντίατρο και καθαρισμός των εμφυτευμάτων με ειδικά εργαλεία είναι βασικοί για τη διατήρηση της υγείας των εμφυτευμάτων.

image039