Όταν αφαιρείται ένα δόντι, το οστό που το στηρίζει αρχίζει να απορροφάται. Όταν ο ασθενής ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει το δόντι που θα εξαχθεί με ένα εμφύτευμα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνική διατήρησης  φατνίου με σκοπό να διατηρήσουμε επαρκή ποσότητα οστού στην περιοχή για την ομαλή τοποθέτηση εμφυτεύματος σε δεύτερο στάδιο. Για την διατήρηση του φατνίου χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά (οστικό μόσχευμα και μεμβράνη κολλαγόνου)

 

image019

Σε περιπτώσεις όπου τα δόντια έχουν χαθεί πριν αρκετό καιρό, δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστού για να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, στην πίσω περιοχή της άνω γνάθου, λόγω της επέκτασης του ιγμορείου μετά την απώλεια των δοντιών. Σ’ αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται ανύψωση του ιγμορείου και τοποθετείται οστικό μόσχευμα για να δημιουργηθεί οστό για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος

image041  image043

Πολλές φορές παρατηρούνται ελλείμματα στην άνω και κάτω γνάθο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ποσότητα οστού για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα πραγματοποιούνται τεχνικές ανάπλασης με οστικά μοσχεύματα και μεμβράνες κολλαγόνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ελλείμματα γεμίζουν και τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σωστά και να διατηρηθούν για πολλά χρόνια.

image045