Εάν τα ούλα σας (περιοδόντιο) εμφανίζουν μια χρόνια φλεγμονή (ουλίτιδα), η οποία δεν έχει θεραπευθεί κατάλληλα, τα μικρόβια μπορεί να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στους ιστούς μεταπίπτοντας στο στάδιο της περιοδοντίτιδας.

Η φλεγμονή επεκτείνεται στους ιστούς που στηρίζουν το δόντι και οδηγούν σε υποχώρηση των ούλων, απώλεια οστού και σε ορισμένες περιπτώσεις σε απώλεια του δοντιού. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα σχετίζεται και με άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιολογικά νοσήματα.

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας

  • Αιμορραγία ούλων
  • Υποχώρηση ούλων
  • Κινητικότητα/μετακινήσεις δοντιών
  • Κακοσμία

Η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας αποτελείται από

  • βαθύ καθαρισμό (αποτρύγωση και ριζική απόξεση) ο οποίος περιλαμβάνει την αφαίρεση εναποθέσεων πλάκας και τρυγίας (πέτρας) κάτω από τα ούλα και τη λείανση της επιφάνειας της ρίζας
  • εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα, μεσοδόντιος καθαρισμός, επικουρική χρήση στοματικού διαλύματος)
  • τακτικό επανέλεγχο και καθαρισμό ανά 3-4 μήνες (ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου) για τη διατήρηση της υγείας των ούλων
image001  image003

Η ηλικία , το κάπνισμα,  η γενικότερη σωματική και ψυχική υγεία, νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,  και γενετικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

Περιστατικά προχωρημένης περιοδοντίτιδας είναι πιθανό να χρειαστούν συμπληρωματική χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Η θεραπεία αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει ειδικά υλικά (οστικό μόσχευμα, μεμβράνη κολλαγόνου) με στόχο την ανάπλαση μέρους του οστού που έχει χαθεί ως αποτέλεσμα της νόσου.

Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με άριστης ποιότητας εργαλεία, μηχανήματα και υλικά με σκοπό να παρέχει αποτελεσματική θεραπεία με τη λιγότερο δυνατή ενόχληση στον ασθενή.

image007

image010